top of page
  • Foto van schrijverveerle10

3 uur, that's it!

Bijgewerkt op: 24 apr.

Onze gejaagde westerse levensstijl is funest voor de balans in ons brein, en met name voor de prefrontale cortex. Dit is een belangrijk deel van ons rationele brein.Dit breingebied is betrokken bij allerlei cognitieve vaardigheden zoals plannen, doelen stellen, keuzes maken en beslissingen nemen. Het helpt ons om de aandacht te richten en moeilijke informatie te organiseren. Dit is ook de plek waar het werkend geheugen zich bevindt.

 

We worden constant overprikkelt.  

 

Vandaag leven we in een VUCA wereld wat betekent 'Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous'. Dus een beweeglijke (volatiel, onvoorspelbaar), onzekere, complexe en dubbelzinnige of verwarrende wereld.

 

Heel kort door de bocht heeft dit volgens neurowetenschappers heel wat impact op onze prefrontale cortex. (afgekort PFC)

 

Het probleem is dat het gebruik van onze PFC heel veel energie vraagt en deze is ook gauw vermoeid. Het gebruik van onze PFC heeft eigenlijk een limiet.

 

De TOP TIJD is beperkt tot ongeveer 3 uur per dag.❣️

 

Dus hou hiermee rekening in je agenda dat je per dag maar 3 uur TOP TIJD hebt om heel geconcentreerd bezig te zijn met je taak, om je focus te kunnen houden, om mega alert te zijn.  Die tijd vermindert als de PFC vermoeid is of overbelast. 

We verliezen dan letterlijk en figuurlijk onze focus, we kunnen ons niet meer concentreren en gaan in op teveel prikkels, met alle gevolgen van dien.

 

Gelukkig zijn er oplossingen! 

 

De eerste is dat je je bewust wordt van je 3 uur FOCUS TOP TIJD. 


De andere zijn breinvriendelijker te gaan leven, rekening houdend met de beperkingen van ons brein. Kom deze ontdekken in een Personal Organizing Traject.

 

Gun jezelf die Rust in je hoofd!


11-02-2022Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page