top of page
  • Foto van schrijverveerle10

Opruimen in je smartphone

Overkill aan apps en mapjes (vol apps), niet weten waar ze te vinden, zelf niet weten hoe te gebruiken, ... Herkenbaar? Té veel => stress => chaos in je hoofd!


Onze smartphone is er om ons te dienen, niet andersom Hierbij 3 stappen om je eigen smartphone eens onder de loep te nemen. Eerst opruimen à la Kondo (of een Kondootje doen zoals ik het noem :-) Zoals je dat met spullen of kledij kan doen, kan je dat ook met je apps doen. Je pakt iets vast (ttz. je bekijkt je app) en vraagt jezelf "word ik hier blij van?". Alles wat geen volmondig JA oplevert gaat in de prullenmand 🗑, maar niet voordat je de app hebt bedankt voor zijn bewezen diensten. Bij mij werden vooral veel nieuwsapps en meerdere weersvoorspellingsapps gedumpt. Ook enkele verslavende spelletjes, apps die ik interessant vond maar toch niet gebruik, en mijn allerlaatste social media app. 'They all did not spark Joy.' Vervolgens stel je jezelf de vraag 'Wil ik hier altijd bij kunnen?" Onze smartphone staat vol met apps die we niet echt gebruiken, maar die ons wel in staat stellen toegang te hebben tot bepaalde informatie. Bv. handig om altijd je mail te kunnen lezen, om je takenlijst of documenten of je CRM-systeem te kunnen checken, enz. Denk hier echter kritisch over na. Wil je dat wel? Zijn ze een meerwaarde of is het niet veel beter om dit op een bewuste manier vanaf je laptop te doen? Ik ken mezelf en 'continue' toegang kunnen hebben tot informatie leidt me vaak af van wat ik wilde doen of waar ik naar op zoek was. Tijd die ik nuttiger kon besteden. Dus neem je apps nog eens goed onder de loep en ga na: “wil ik hier altijd bij kunnen?” of “gebruik ik ze minimaal één keer per twee weken?”. Is het antwoord NEE, verwijder ze dan. Als derde stap wees je bewust: ‘Welke notificaties staan aan? Voor mij is dat heel simpel: alle notificaties staan standaard uit. De vele geluidjes, evenals de visuele reminders leiden te veel af. Daar heb ik het in vorige tips al over gehad. Stel zelf - bewust - de notificaties aan die je werkelijk dienen. Bv. in agenda, voor afspraken, krijg 10 minuten van tevoren een biepje (werkt voor mij goed). Even een uurtje investeren in opruimen om daarna te ondervinden hoeveel het je oplevert. Een opgeruimde smartphone geeft je meer energie en deze 3 stappen zetten je aan het denken. Niet alleen over wat je wel- en wat je niet wil, maar ook welke functie heeft de smartphone voor jou? Hoe wil je je tijd besteden? Is je smartphone een tool die je bewust gebruikt om je te dienen? Door je telefoon slimmer in te richten en kritisch te zijn over wat er op staat bespaar je tijd én het reduceert stress! Een volgende keer vertel ik hoe je je smartphone simpel, clean en overzichtelijk kan schikken.


22-01-2022


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page