top of page
  • Foto van schrijverveerle10

Opruimen met kindjes

Bijgewerkt op: 27 apr.

Je kent het wel, de speelgoedtsunami heeft zijn hoogtepunt bereikt en je ergert je mateloos!



Tijd voor een opruimactie! 👏

Hoe doe je dat dan zonder frustratie en zonder te moeten zagen?

 

Plan een tijdstip en informeer je kids

 

Sommige kinderen ruimen alles spontaan op en als ouder prijs je jezelf gelukkig. Helaas is dit niet altijd het geval. Voor de meeste kinderen is een schema en routine nodig.

Kies een tijdstip in de nabije toekomst (dit weekend na de lunch of komende zondagochtend...) en laat je kinderen weten dat jullie samen wat tijd gaan besteden aan opruimen en organiseren zodat iedereen dan weer kan genieten van het overzicht en de ruimte.

👉 Vraag alvast waar het speelgoed heen mag waarmee ze niet meer gaan spelen.

(nichtjes of neefjes? vriendjes of vriendinnetjes? kringloop? verkoop? donatie?...)

 

Hou het kort en krachtig

 

Verwacht niet dat je kids een grote puinhoop in één keer kunnen opruimen.

Afhankelijk van de leeftijd kijk je naar een kwartier of een half uur omdat het nemen van beslissingen best wel een uitdaging is en vermoeiend voor kinderen met een beperkte aandachtspanne. Zou je teveel in één keer willen doen krijgen ze er mogelijk een grote hekel aan en dat is niet de bedoeling.

Gebruik gerust een timer en bepaal vooraf de tijd. Laat je kids weten dat het maar ... minuten beslissingen hoeft te nemen.

 

Één ding tegelijk

 

Kies een categorie (puzzels, spelletjes, kleurboeken, auto's, poppen, knuffels ...).

Start niet met iets dat veel te sentimenteel is. Speelgoedauto's zijn gemakkelijker te scheiden dan knuffels, dus begin met auto's.

Help je kids vervolgens in het sorteren in 3 categorieën:

houden - wegdoen - misschien

Je zult verstelt staan hoe vlot dit gaat. Ze weten meestal meteen welke hun favorieten zijn en weten ook wat ze niet meer willen. Je laat ze niet verstrikt geraken in het speelgoed waar ze onzeker over zijn door deze op de 'misschien stapel' te leggen.

Zodra er overzicht is in wat ze gaan houden en wat ze gaan wegdoen is het makkelijker om dan terug te komen op de 'misschien stapel'.

Herinner hen eraan dat er veel kindjes zijn die geen speelgoed hebben om mee te spelen en dat de auto mogelijk het favoriete speelgoed van een ander kan zijn.

 

En als de timer afgaat voordat je klaar bent, doe je alles 'houden' meteen op zijn plek, 'wegdoen' in de weggeef zakken en 'misschien' in een bak of mand voor de volgende geplande opruimsessie.

 

Mogelijk heb je het gevoel dat je geen resultaat boekt als je het zo langzaam doet, maar je kunt het elke dag 15 minuten doen, één bepaalde categorie. Op het einde van de week zie je een enorm verschil! Kleine stappen voor een groots resultaat!

 

Maak het leuk

 

Hoe jij je voelt hierin heeft natuurlijk invloed op je kind. Voel je je opgejaagd en ongeduldig dan voelt je kind zich ook opgejaagd en ongeduldig...toch?

Dus neem een fijne houding aan, speel muziek, neem een danspauze, vertel wat grapjes. 😁

Je zal merken dat het opruimen en organiseren FUN is!

 

Afgelopen week ging ik op deze manier aan de slag met onze kleinkids van 4 en 6.

Ze vonden het zelfs heel leuk! En waren trots om hun speelgoedjes te kunnen doneren aan kindjes die er nu wél veel mee gaan spelen.

En mammie trots op hen én het overzicht in de speelgoedkast! 🤩



02-06-2023



0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page