Het is weer de tijd van (een overvloed?) cadeautjes 🎁
Enkele tips voor ouders & grootouders om hiermee BEWUSTER om te gaan.
Maak samen vooraf ruimte
Ga samen, indien de leeftijd het toelaat, door alle speelgoed.
Alles wat kapot is mag weg.
Kies wat ze willen behouden en beslis wat er gebeurt met het speelgoed dat uit huis mag.
Donatie, kringloop, rommelmarkt, ... laat de kinderen mee kiezen en beslissen.
Snel ruimte maken met een rotatiesysteem
Vaak is er niet voldoende ruimte, zéker als je meerdere kinderen hebt in verschillende leeftijdscategorieën. Kies een grote doorzichtige bak met deksel en verzamel daarin al het speelgoed dat ze willen behouden, doch later nog mee gaan spelen. Zet deze in de berging, garage of op zolder tot ze ernaar vragen of als je het nodig hebt.
Doe dan weer ander speelgoed in de rotatiebak.
Teveel in één keer?
Kan je de hele speelgoedcollectie niet in één keer opruimen? Verdeel de taak dan in kortere sessies. Zorg er wél voor dat je op dit punt de ruimte vrijmaakt voor het nieuwe speelgoed.
Plan korte sessies, zet je timer op bijvoorbeeld 1 uur, zet je favoriete muziek aan en organiseer één bak/lade of kast tegelijk.
En je zal merken dat je na een uurtje nog wat verder wilt doen. 😊
Minder = Meer (alweer 😜)
Speelgoed is leuk en leerrijk, maar vaak ook lawaaierig en óveral aanwezig. Onze kinderen hebben bergen speelgoed! En hoewel ze hier vast niet mee zullen instemmen, is het niet slecht om ze zo nu en dan een speeltje te ontzeggen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hoe minder speelgoed je kind heeft, hoe meer speelplezier het heeft! En niet onbelangrijk: minder opruimwerk voor jou❣️
1... 2... of 3? 🤔
Het perfecte aantal sinterklaas- of kerstcadeaus om te geven met Sinterklaas of kerst is 3, volgens journaliste en moeder Katharine Stahl. “Niet meer en niet minder. (…) Dat aantal bespaart je tijd en geld”, schrijft ze. “Na jaren ervaring heb ik ontdekt dat 3 sinterklaas- of kerstcadeaus precies het aantal is waardoor ze zich flink verwend voelen en ook echt ieder cadeautje waarderen.” Het hoeven trouwens niet alle 3 enorme cadeaus te zijn. Het ene kan een aanvulling zijn op het ander. Een pop bijvoorbeeld, met daarbij een borstel.
Bespreek waar de Sint komt en regel Kerst & Nieuw 🎅
Moet de Sint ook langskomen bij de meter en peter? Bij de grootouders?
Laat je kinderen verlanglijstjes maken, maar spreek onderling af (daar waar 'gegeven' wordt)
om dat wat erop staat te verdelen.
Spreek af dat de (enkele of alle) kerst- en sinterklaascadeautjes van de grootouders ook bij de grootouders blijven. Zo wordt de stapel speelgoed thuis niet onoverzichtelijk groot, en hebben de kinderen sowieso leuk speelgoed wanneer ze bij de grootouders, peters en meters gaan.
Kies voor 🎁 ervaringen
Herinner jij eigenlijk nog de cadeautjes die je kreeg van de Sint of de Kerstman? Amper...
Wat je je wel herinnert is de sfeer die er was, de tijd samen, het ritueel rond Kerst, de bezoeken op schoot bij de heilige mannen, liedjes zingen, de tradities...
Zet hier méér op in en geef een ervaring cadeau. 💝
Bijvoorbeeld: naar een pretpark, dierentuin, musea, knutselatelier, schaatsbaan, klimhal, kinderconcert, boomplantactie, binnenspeeltuin, circus, weekendje weg, ...
of vraag het hen gewoon, zo hebben ze iets om naar uit te kijken! 🤩
10-11-2023
Comments